22.07.2015

EVROPSKÁ UNIE PŘICHÁZÍ S ENERGETICKÝMI ŠTÍTKY PRO VYSAVAČE Vorwerk vítá přidanou hodnotu pro zákazníka

Evropská unie od 1. 9. 2014 zavádí povinnost označovat energetickými štítky mimo dalších domácích spotřebičů i vysavače. Co tato změna znamená pro výrobce a prodejce? A jaké možnosti z toho plynou pro zákazníky?

Dle nové legislativy EU budou muset být všechny vysavače vyrobené a distribuované po 1. 9. 2014 označeny takovýmto energetickým štítkem - viz obrázek vpravo:

Zároveň bude ukončena výroba vysavačů s výkonem nad 1600 wattů. EU tímto nařízením sleduje především snížení spotřeby energií a kvalitnější informační servis pro zákazníky na všech evropských trzích.
„Změnu ve své podstatě vítáme a vzhledem k současným příkonům vysavačů se divím, že energetické štítky nepřišly již dříve. Spolu s označením ohledně energetické třídy se totiž zákazník dozví i reálnou účinnost vysavačů při úklidu pevných povrchů a koberců. Podotýkám, že tyto testy jsou nezávislé a prováděné v laboratořích schválených EU,“ říká ke štítkům marketingový ředitel společnosti Vorwerk, Vít Paulíček.

Samotná úspora energie mezi energetickou třídou A až G je 6 kWh na každou třídu. To odpovídá energii potřebné k šesti vypráním v pračce na 60°C. Spotřebitel, který využívá vysavač s energetickou třídou A tak může za ušetřenou energii pustit pračku 36x za rok oproti vysavači ohodnocenému třídou G.

Společnost Vorwerk se na tuto legislativní změnu dobře a s předstihem připravovala, a proto, po drobné úpravě v designu svých nástavců, získala výborné ohodnocení v kategorii energetické spotřeby a výborné hodnocení v účinnosti vysávání. Zvláště při vysávání koberců bylo dosaženo mimořádně vysokého hodnocení, a to díky rotačním kartáčům a zvláštní konstrukci nástavce Kobold EB370. Výhodou tohoto spojení je fakt, že jejich účinnosti a vysoké účinnosti motoru vysavače nejsou přímo závislé na vysokém příkonu a navíc jejich efektivita úklidu, kdy koberce pročesávají až k osnově a nečistoty tak odstraňují z celé výšky vlasu koberce. Na pevných podlahách pak bylo dosaženo účinnosti vyšší než 100 %, díky schopnosti nástavce Kobold HD50 vysávat nečistoty i ze stran.

Při hodnocení re-emisí prachu obdržel Vorwerk známku A – bezpečně odfiltrováno je 99,99 % prachu, na který se vážou například alergeny. Společnost Vorwerk je v této oblasti také nositelem prestižní certifikace TÜV Nord – vhodné pro alergiky.

Konečné rozhodnutí vždy zůstane na zákazníkovi samotném, ale díky energetickým štítkům získá standardizovaný přehled nejen o spotřebě elektřiny, ale i o hluku a především o kvalitě úklidu s konkrétním přístrojem. Dalším milníkem bude druhá fáze, která proběhne v roce 2017 a bude znamenat další zpřísnění energetických limitů (spotřeba max. 900W) a zavedení tříd A+ až A+++.

Základní fakta:

• Nařízení EU je závazné pro všechny prodejce vysavačů v zemích EU od 1. 9. 2014.
  • V první fázi dojde k zákazu prodeje vysavačů s příkonem vyšším než 1600 W (900 W ve druhé fázi, tedy od 1. 9. 2017).
  • Vysavače jsou hodnoceny nejen, co se týče spotřeby elektřiny, ale i v oblasti kvality úklidu, re-emisi prachových částic a hluku.
  • Vorwerk bude na českém trhu mít dva různé štítky – pro nástavec s rotačními kartáči Kobold EB370 a pro nástavec na pevné podlahy Kobold HD50.
  • Při úpravách Koboldu VK150 byl příkon snížen na 850 W, přičemž sací výkon je díky optimalizaci designu 280 W. Kvalita úklidu pevných podlah pak stoupla z třídy C na třídu A (v případě nástavce EB370).

O společnosti VORWERK a divizi Kobold
Společnost Vorwerk je rodinná německo-švýcarská společnost, založená v roce 1883. Od počátku má své sídlo v německém Wuppertalu, s rozšířením prodeje do zahraničí pak přibyla mezinárodní centrála ve švýcarském Wollerau. Hlavní činností skupiny je výroba a přímý prodej domácích spotřebičů (vysavače Kobold a varné kuchyňské roboty Thermomix), prémiové kosmetiky (Jaffra), koberců (Vorwerk Teppich) a úpraven vody (Lux Asia) po celém světě. Výroba vysavačů v divizi Kobold byla zahájena v roce 1929 a dnes tato divize patří k předním světovým poskytovatelům řešení pro kvalitní a hloubkový úklid v domácnostech. Všechny výrobky Kobold jsou vyvíjeny v sídle společnosti v německém Wuppertalu, kde také probíhá z velké části jejich výroba. Celkově pracuje ve společnosti Vorwerk 34 000 lidí po celém světě a spolupracuje s ní více než 606 000 obchodních zástupců. Vorwerk působí v 76 zemích světa a v roce 2012 měl obchodní obrat 2,99 miliardy eur. Patří mezi 100 nejhodnotnějších značek v Německu. V loňském roce byl vyroben 100 000 000. kus vysavače Kobold. V České republice působí Vorwerk v podobě dceřiné společnosti od roku 1992 a její výrobky si za tuto dobu pořídilo více než 300 000 českých domácností. Pro více informací navštivte www.vorwerk.cz